Novosti

11. veljača 2016. Kako podići kredit za stan? Kako podići kredit za stan?

Otvorite vidike - stambeni kredit možda ima opcije za koje ne znate!​

opširnije
11. veljača 2016. Što pitati trgovca pri kupnji namještaja? Što pitati trgovca pri kupnji namještaja?

Kupnja namještaja ima svoje zakonitosti, a osim što morate točno znati što kupujete, od kojeg materijala mora biti i koje boje, postoji još niz pitanja na...

opširnije
28. siječanj 2016. 10 savjeta za idealnu kupaonicu  10 savjeta za idealnu kupaonicu

To je prostorija koja mora biti funkcionalna, ali to ne znači da ne može i...

opširnije
12. siječanj 2016. Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan

U Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, u prvih je devet mjeseci ove godine na...

opširnije
12. siječanj 2016. Kako pripremiti stan za prodaju Kako pripremiti stan za prodaju

Pored reklamiranja, najbitnija stvar kod prodaje stana, a koju često...

opširnije
7. prosinac 2015. Nekoliko zadivljujućih, ali vrlo jednostavnih ideja za božićno ukrašavanje doma Nekoliko zadivljujućih, ali vrlo jednostavnih ideja za božićno ukrašavanje doma

Kako je nedavno i službeno započela božićna sezona, vrijeme je da u...

opširnije
7. prosinac 2015. Opereta Nekretnine | Iznajmljivanje i prodaja stanova, prodaja kuća Opereta Nekretnine | Iznajmljivanje i prodaja stanova, prodaja kuća

Donosimo razloge zbog kojih je korisno i važno da za kupnju, prodaju ili...

opširnije
12. studeni 2015. Porez na nekretnine - kosturi iz ormara Porez na nekretnine - kosturi iz ormara

Prije bilo kakvih reformi i poreznih promjena nužno je urediti...

opširnije

Newsletter

Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan


U Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, u prvih je devet mjeseci ove godine na godišnjoj razini zabilježen rast cijena na tržištu nekretnina od blagih 1,73 posto.
 
Rast cijena kuća na globalnoj razini u prvih je devet ovogodišnjih mjeseci dodatno ubrzao, predvođen većinom zemalja u Europi, Sjevernom Amerikom i nekim dijelovima Azije, dok je u Hrvatskoj zabilježen minimalan rast cijena, pokazalo je najnovije istraživanje Global Property Guidea. 

Među pet najsnažnijih tržišta nekretnina u svijetu su Katar, s rastom cijena u navedenom razdoblju od 16,42 posto u usporedbi s godinom ranije. U stopu ga prate Novi Zeland i Hong Kong, gdje su cijene porasle za 14,86 posto, odnosno 12,64 posto, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje te istraživačke tvrtke i specijalizirane internet stranice za stambene nekretnine.  

Od europskih zemalja među vodećih pet tržišta su Švedska, s rastom cijena za 11,26 posto, te Island, s rastom od 9,24 posto, pokazalo je istraživanje koje prati tržišne trendove u 101 zemlji.

U Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, u prvih je devet mjeseci ove godine na godišnjoj razini zabilježen rast cijena na tržištu nekretnina od blagih 1,73 posto.
Time se Hrvatska našla u skupini europskih tržišta nekretnina s minimalnim rastom cijena kuća u navedenom razdoblju, a u toj skupini još se nalaze Latvija, s rastom od 1,95 posto, te Slovačka, s 1,43-postotnim rastom. Slijede Cipar i Španjolska, gdje su cijene porasle za oko 0,5 posto te Portugal, s rastom od svega 0,03 posto. Istraživanje je pokazalo da su u trećem kvartalu zemlje iz te skupine redom zabilježile rast cijena u odnosu na tromjesečje ranije.
Europa, promatrano po regijama, nastavlja bilježiti procvat cijena nekretnina i njezina četiri tržišta nalaze se među 10 najjačih tržišta, pokazalo je istraživanje Global Property Guidea. Ukupno gledano, 15 od 20 europskih tržišta za koje su podaci bili dostupni u trećem je kvartalu pokazalo rast cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. 

Na globalnoj razini, najizrazitiji pad cijena u prvih je devet mjeseci 2015. na godišnjoj razini zabilježen, pak, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje su cijene pale za 14,1 posto. Slijede Rusija i Egipat, s padom cijena od 13,38 odnosno 12,48 posto.
Kako je pokazalo to globalno istraživanje, u prvih devet ovogodišnjih mjeseci cijene kuća porasle su na 28 tržišta od ukupno 41 svjetskog tržišta nekretnina koja su dosad objavila odgovarajuće statistike, prema cijenama usklađenim za inflaciju. Mnogo povoljnije nominalne brojke, poznatije javnosti, pokazale su rast cijena kuća u 30 zemalja, a pad u njih 11, navodi se u priopćenju Global Property Guidea.

Izvor: poslovni.hr
[X] Zatvori
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti te anonimizirane statistike pristupa. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.