08.12.2021

RCN Movember


Svakog studenog, međunarodni pokret Movember stavlja u primarni fokus muško zdravlje te poziva sve muškarce da puste brkove radi širenja svijesti o bolestima specifičnima upravo za ovaj spol, a jedna od njih je rak prostate.

Cilj ovog pokreta je senzibilizirati i informirati muškarce, ali i žene, o prevenciji, simptomima, dijagnostici i liječenju već spomenutog raka prostate i raka testisa. Iako se odnosi i na druge zdravstvene probleme, Movember ponajviše podsjeća javnost na rak prostate. On je najčešća zloćudna bolest među starijima od 50 godina,  a prema podacima Hrvatske lige protiv raka, od ove bolesti godišnje u Hrvatskoj oboli 1800 i umre 800 muškaraca. Unatoč njegovoj rasprostranjenosti, istraživanja pokazuju da je poznavanje raka prostate i organa koji zahvaća, vrlo skromno.Naši agenti i ove godine puštali su brkove, a pobjednik i najbolji RCN brk za 2021. godinu je Boris iz tima Umag. Na drugom mjestu je Ludvig iz tima Velika Gorica, dok treće mjesto drži ponosno Ivan iz tima Poreč.
Akciju smo dodatno popratili specijalno dizajniranim izlozima i pločama na nekretninama  u kojima smo odaslali važne poruke u cilju promicanja Movember pokreta, te kampanjom na društvenim mrežama sa sloganom „Najbolji si agent u gradu jer nosiš brkove i bradu.“Movember je proizašao iz ideje koja je 2003. sinula četvorici momaka iz  Melbournea u Australiji. Oni su željeli nagovoriti ukupno 30 muškaraca da u studenom puste brkove radi podizanja svijesti okoline na rak prostate. Skovali su naziv Movember spajajući riječi “moustache” (brk) i “November” (studeni) jamačno ne sluteći da će njihova dosjetka postati svjetski fenomen. Posljednjih  godina obilježava se i u Hrvatskoj zabavnim, sportskim i edukativnim eventima i dobrotvornim akcijama. Neke klinike daju muškarcima popuste na preglede, stručnjaci drže predavanja o tipično muškim bolestima, a mnogi muškarci kao i agenti najvećeg Remaxovog franšizera u Hrvatskoj, daju podršku pokretu prestankom brijanja brkova.