31.03.2021

Utjecaj korone na privatne iznajmljivače

Utjecaj korone na privatne iznajmljivače
ISTRAŽUJEMO

Najavljene COVID putovnice mogle bi donijeti značajne promjene u sektoru turizma, no dio vlasnika apartmana u kojima su bili turisti sada ih odjavljuje i daje u dugoročni najam ili prodaje.

Situacija s virusom COVID-19 izazvala je brojne promjene u gospodarstvu, posebno u sektoru turizma. Ograničena kretanja, specijalne regulative prelaska granica značajno su smanjile broj turista. Navedena situacija imala je direktan utjecaj na privatne iznajmljivače. Prema podacima HTZ-a moguće je primijetiti da je pad broja objekata privatnih iznajmljivača najizraženiji u većim gradovima.

Prema podacima HTZ-a čini se da je ove godine manje onih koji se namjeravaju baviti turizmom. Broj objekata privatnih iznajmljivača sada je 101.934, u ožujku 2020. bio je 106.721, dok je u ožujku 2019. broj objekata bio 102.499. 

Iznajmljivači su svjesni da nekretnina koja „samo stoji“ predstavlja trošak te se sve više odlučuju za dugoročni najam nekretnine ili prodaju. 

Voditeljica opatijskog ureda Remax Centra nekretnina, Andrea Belić, ističe da je na području Opatije moguće primijetiti porast nekretnina koje im dolaze u ponudu dugoročnog najma. Prodaje još uvijek nema toliko jer se iznajmljivači nadaju last minute rezervacijama kao u sezoni 2020.

U Zagrebu su se prethodnih godina nekretnine u velikom broju kupovale za turističku namjenu, a sada ih dio vlasnika stavlja u prodaju ili dugoročni najam. Primijetili smo da sve više u ponudu za prodaju dobivamo nekretnine koje se nalaze u centru u starijim zgradama te su te nekretnine prvenstveno bile namijenjene turizmu, naglašava Krunoslava Kauzlarić, voditeljica zagrebačkog ureda Remax Centra nekretnina. Nadodaje, da ovo nije dugoročni trend te da će se turistički sektor vrlo brzo oporaviti, sjetimo se samo prošlog ljeta. Već sada bilježimo upite kupaca koji su voljni investirati u nekretnine za turističku namjenu. Najavljene Covid putovnice uvele su veliki optimizam, zaključuje Krunoslava. Turistički sektor iz trenutnog stanja hibernacije zrači nevjerojatnim optimizmom iako se, prema podacima s terena o ranom bukingu, još uvijek zapravo ništa značajno ne događa. Početkom siječnja tržište je tek 'zatitralo' i počeli su stizati prvi upiti za rezervacije u sezoni. U Istri trenutno traju pripreme za sezonu i nadaju se dobroj ljetnoj sezoni. Voditeljica pulskog ureda Remax Centra nekretnina, Sandra Mirković naglašava kako u Rovinju primjećuje da trenutno u ponudu dobivaju velik broj apartmana za dugoročni najam. Kuće dolaze znatno manje u prodaju. Naime, uz fleksibilne rezervacijske uvjete iznajmljivači dobivaju upite i rezervacije te se nadaju uspješnoj sezoni.

Naravno postoje iznajmljivači koji su trenutno kreditno preopterećeni i oni se odlučuju najčešće za prodaju. Suradnja s našom agencijom omogućuje im prezentaciju nekretnine širokoj RE/MAX mreži diljem Europe, što značajno olakšava dolazak do kupaca. Upravo razvijenom mrežom dobivamo veliki broj upita kupaca iz Austrije i Njemačke za kuće, posebice u Istri. Za naše prodavatelje uvijek postižemo najbolju tržišnu cijenu, ističe Marko Rubbi, Vip agent iz ureda Rovinj. Važno je naglasiti da su agenti Remax Centra nekretnina prije svega vrhunski poznavatelji sredina i tržišta na kojima posluju, odnosno lokalni stručnjaci u svojim sredinama te su prvenstveno prodavateljima partneri kroz cijeli proces, zaključuju iz najvećeg Remaxovog franšizera u Hrvatskoj.